Het Center for Pedagogical Measurements (CPM) in Kazachstan ontvangt het RCEC keurmerk

In de achterliggende periode voerde RCEC een productaudit uit van het Student Selection System van het Center for Pedagogical Measurements (CPM) van de Autonomous Educational Organisation ‘Nazarbayev Intellectual Schools’ (AEO-NIS) in Astana in Kazachstan. Het doel van deze audit was om vast te stellen in welke mate deze selectietoets voldoet aan internationale kwaliteitsstandaarden voor onderwijskundig toetsen, zoals beschreven in het RCEC beoordelingssysteem.

Het Student Selection System is een begrip in de republiek Kazachstan. De toets wordt jaarlijks afgenomen bij zo’n 25.000 kinderen verspreid over het hele land en die toegelaten willen worden tot Grade 7 van één van de 21 Nazarbayev Intellectual Schools (NIS). Grade 7 is vergelijkbaar met de start van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

De Nazarbayev Intellectual Schools (NIS) zijn een platform in Kazachstan waar moderne, internationaal georiënteerde, onderwijsprogramma’s worden geïmplementeerd. De Intellectual Schools zijn gespecialiseerd in natuurkunde en wiskunde of in scheikunde en biologie, en zijn opgericht om begaafde en getalenteerde kinderen te onderwijzen. NIS is opgericht bij decreet van het ministerie voor Onderwijs in Kazachstan. Het NIS-platform bestaat inmiddels tien jaar, met 21 NIS-scholen en 2.550 leerkrachten die onderwijs verzorgen aan 16.000 leerlingen in het hele land. Het onderwijsprogramma van NIS heeft zowel in het binnen- als in het buitenland erkenning gekregen. Sinds 2010 zijn meer dan 14.500 studenten afgestudeerd aan NIS, om hun opleiding met succes voort te zetten aan de beste nationale en internationale universiteiten.

Het Center for Pedagogical Measurements is in 2012 opgericht om alle beoordelingsprocedures voor NIS te ontwikkelen en uit te voeren. In samenwerking met Cito en Johns Hopkins Center for Talented Youth is het Student Selection System ontwikkeld. Dit selectiesysteem is uniek in inhoud en integriteit en verzekert de toelating van kinderen die geschikt zijn om natuurwetenschappen en wiskunde te studeren.

De RCEC audit heeft geresulteerd in een positieve beoordeling. Met het behalen van het keurmerk bewijst het CPM dat het Student Selection System voldoet aan de hoogste inhoudelijke, organisatorische en psychometrische kwaliteitsstandaarden voor onderwijskundig toetsen. Op 21 oktober werd het certificaat op feestelijke wijze uitgereikt aan mevrouw Kulyash Shamshidinova, NIS Chairperson. De uitreiking vond plaats tijdens de tweedaagse Nazarbayev Intellectual Schools AEO’s XIII International Research-to-Practice Conference in Astana, waar 2.300 NIS docenten vertegenwoordigd waren.

Bekijk hier de feestelijke uitreiking op Instagram: https://www.instagram.com/reel/Cj-Fd1RL6nS/?utm_source=ig_web_copy_link