Verslag bezoek aan Nazarbayev Intellectual Schools in Nur-Sultan, Kazachstan

Van 11 tot en met 15 april 2022 bezocht Arnold Brouwer van RCEC het Center for Pedagogical Measurements (CPM) van de Autonomous Educational Organisation ‘Nazarbayev Intellectual Schools’ (AEO-NIS) in Nur-Sultan in Kazachstan. Het bezoek maakte deel uit van het lopende RCEC-project van de accreditatie van de NIS-toelatingstoets. Doel van dit project is om aan te tonen dat het selectiesysteem voldoet aan internationale kwaliteitsstandaarden voor onderwijskundig toetsen, zoals beschreven in het RCEC beoordelingssysteem.

De Nazarbayev Intellectual Schools (NIS) zijn een platform in Kazachstan waar moderne, internationaal georiënteerde, onderwijsprogramma’s worden geïmplementeerd. De Intellectual Schools zijn gespecialiseerd in natuurkunde en wiskunde of in scheikunde en biologie, en zijn opgericht om begaafde en getalenteerde kinderen te onderwijzen. NIS is opgericht bij decreet van het ministerie voor Onderwijs in Kazachstan.

Het NIS-platform bestaat inmiddels tien jaar, met reeds 21 NIS-scholen die onderwijs verzorgen aan 16.000 leerlingen in het hele land. Er is een gemeenschap van professionele leerkrachten tot stand gekomen, die 2.550 leerkrachten telt, waaronder 103 internationale leerkrachten. De leerkrachten maken gebruik van innovatieve onderwijs- en leertechnologieën. Het onderwijsprogramma van de NIS heeft zowel in het binnen- als in het buitenland erkenning gekregen. Sinds 2010 zijn meer dan 14.500 studenten afgestudeerd aan de NIS, om hun opleiding met succes voort te zetten aan de beste nationale en internationale universiteiten.

Het Center for Pedagogical Measurements is in 2012 opgericht om alle beoordelingsprocedures voor NIS te ontwikkelen en uit te voeren. In samenwerking met Cito, Johns Hopkins Center for Talented Youth en Cambridge Assessment International Education is een toelatingstoets ontwikkeld welke uniek is in inhoud en integriteit. Dit selectiesysteem verzekert de toelating van kinderen die geschikt zijn om natuurwetenschappen en wiskunde te studeren.

Op woensdag 13 april 2022 bezocht Arnold Brouwer het kantoor van AEO-NIS, voor een ontmoeting met het CPM-team en het topmanagement van AEO. Hij had ook een plezierige en leerzame rondleiding in twee NIS-scholen; de School of Physics and Mathematics, en de Nazarbayev Intellectual School, beide gevestigd in Nur-Sultan.

Op donderdag 14 april 2022 en vrijdag 15 april 2022 legden in totaal 25.000 kinderen, verspreid over het hele land, de selectietoets af. Twee spannende dagen voor de kinderen en hun ouders. Arnold Brouwer was op beide scholen in Nur-Sultan als externe waarnemer aanwezig bij de toetsafname van 2022. De procedures voor de toetsafname waren perfect georganiseerd en er werd gewerkt volgens internationale kwaliteitsnormen.

RCEC dankt CPM voor de gastvrije en hartelijke ontvangst en voor het prettige en leerzame bezoek.