Verslag van de IAEA2019 conferentie in Baku, Azerbeidzjan

Van 22 tot 27 september vond de 45ste editie van de jaarlijkse conferentie van de International Association for Educational Assessment plaats. Deze keer in de beroemde Flame Towers in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

Als RCEC hebben wij actief mogen bijdragen aan het programma getiteld ‘Assessment & Decision Making’. Op zondag 22 september verzorgden wij een pre-conference workshop getiteld ‘RCEC Review System for the Quality of Examination’. In een interactief middag vullend programma liet Arnold Brouwer de 25 deelnemers uit 12 verschillende landen (Azerbeidzjan, Ghana, Iran, Israël, Kazachstan, Malawi, Maleisië, Nederland, Nigeria, Swaziland, Thailand en Zambia) kennismaken met de inhoud en de werking van het RCEC beoordelingssysteem. Nadat iedereen zich kort had voorgesteld startten we met een eerste kennismakingsopdracht. Hierna volgde een uitleg over de literatuur van kwalitatief examineren en hoe dit door RCEC is geoperationaliseerd in het beoordelingssysteem en het auditproces. Vervolgens was er tijd voor het beantwoorden van vragen, wat resulteerde in een levendige discussie.

Na de pauze werd er in kleine groepjes gewerkt aan twee opdrachten. In de eerste opdracht oefenden de deelnemers met de inhoudelijke en organisatorische aspecten van het beoordelingssysteem. Hierna volgde een korte uitleg over het lezen van de output van een toets- en itemanalyse. Vervolgens gingen de groepen aan de slag met het beantwoorden van enkele subcriteria van de psychometrische aspecten van het beoordelingssysteem. Tot slot van de middag vulden de deelnemers een evaluatieformulier in. De workshop werd beoordeeld als ‘goed tot zeer goed’ en kreeg in het avondjournaal de aandacht van Azertac, het officiële persbureau van Azerbeidzjan.

 

Op maandagmiddag volgde er een panelsessie, waarin RCEC naast AQA Education Limited en Cambrigde Assessment een presentatie over het onderwerp ‘Assessment Review Systems’ verzorgde. Dit werd opnieuw een interactieve sessie die enthousiast werd ontvangen door de deelnemers.

De rest van de week was er genoeg tijd voor het volgen van interessante presentaties, het uitwisselen van kennis, het leggen van nieuwe contacten en het kennismaken met de rijke cultuur en geschiedenis van Azerbeidzjan. We kijken dan ook terug op zeer geslaagd congres en bedanken langs deze weg nogmaals het State Examination Centre voor de professionele organisatie.